Pałeczki do sushi- produkt, który przyciągnął uwagę setki Polaków
Data publikacji 25 października, 2019Sushi staje się w Polsce coraz popularniejsze. To z kolei prowadzi do tego, że pałeczka do sushi staje się obiektem zainteresowania wielu młodych ludzi, bo to przecież podstawowy asortyment przy spożywaniu tego azjatyckiego dania.
Pałeczka do sushi nieobowiązkowa
W dalekiej Japonii i innych krajach azjatyckich sushi je się zwyczajnie rękami. Tylko w Europie i Ameryce Południowej panuje tendencja, by być świętszym od papieża i na siłę używać pałeczki do sushi, bo inaczej nie wypada. W Azji sushi bierze się do rąk, namacza w sosie, a potem zwyczajnie wkłada się do ust. Nie ma obowiązku korzystania ze sztućców. Po zjedzeniu dania palce i usta myje się wodą i wyciera ręcznikiem. Oczywiście w dobrym guście jest też umycie sztućców, pomimo że się z nich nie korzystało. W degustacji sushi chodzi raczej o samą przyjemność, a nie jakoś wydumaną technikę jedzenia tego dania.
Czy trudno jest posługiwać się pałeczką do ryżu i sushi?
Nam Europejczykom sprawia to pewien kłopot, ale jest to tak naprawdę kwestia wprawy. Chodzi najbardziej o to, by pojąć, jak prawidłowo chwytać pałeczkę. Gdy już ta umiejętność będzie opanowana, reszta nauki pójdzie w zasadzie, jak z płatka. Pałeczki do ryżu w zasadzie niczym nie różnią się od tych do sushi. Trzeba nimi jedynie żwawiej ruszać, bo nie tak łatwo złapać przecież ziarenko ryżu. Sztuka posługiwania się pałeczkami jest do opanowania. Trzeba tylko wykazać dużą dozę cierpliwości i minimum zdolności manualnych.
Rodzaje pałeczek do dań azjatyckich
Pierwszy rodzaj to drewniane pałeczki. Jest on najpopularniejszy, a zarazem najtańszy. Drugi to metalowe pałeczki. Zapewniają one większy poślizg, w związku z tym są rekomendowane, dla tych, którzy opanowali już sztukę posługiwania się nimi. Trzeci typ to pałeczki plastikowe. Ze względu na materiał, z którego są wykonane, nie poleca się ich do bardzo gorących dań.
Pałeczkowy savoir- vivre
Tak, tak jest coś takiego i oczywiście ściśle wiąże się z azjatyckim stylem bycia. Nie poleca się pokazywać na kogoś pałeczką do sushi, bo to bardzo niekulturalne. Również niemile widziane jest oblizywanie pałeczek i nabijanie na nie jedzenia. Nie wolno również podawać innym jedzenia pałeczkami. Trzeba również uważać, by podczas degustacji nie ściekał z nich sos. Jak widać, japońska etykieta zachowania przy stole jest dosyć rygorystyczna. Jednak Polacy się powoli do niej przyzwyczajają, bo jak wzorować się na kimś, to w całości, a nie tylko po łebkach. Polacy pokochali pałeczki, bo mają w sobie coś urzekającego, wręcz magicznego.